مصاحبه اختصاصی ماهنامه صنعت هوشمند و وب سایت iimag.ir با آقای دکتر سیاوش ملکیفر معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی
دکتر سیاوش ملکی فر، معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی:
دولت باید تلاش کند تا ریسک بخش خصوصی را در زمینه توسعه فناوری کاهش دهد
مصاحبه کننده : سمیرا محمودی
در راستای تحقق اقتصاد دانش بنیان و فناوری محور و تکمیل زنجیره ایده تا بازار، نهادی مالی به نام صندوق نوآوری و شکوفایی تأسیس شده است. این صندوق به منظور تجاری سازی نوآوری ها و اختراعات، کاربردی نمودن دانش و دستاوردهای پژوهشی و تکمیل زنجیره ایده/ محصول/بازار از شرکت های دانش بنیان حمایت میکند و خدمات مالی و اعتباری از جمله کمک، تسهیلات و سرمایهگذاری برای آنها تأمین میکند. به طور کلی هدف نهایی صندوق نوآوری و شکوفایی به عنوان یک نهاد توسعه ای کمک به رونق اقتصادی کشور از طریق حوزه های دانشبنیان و فناوری های برتر است.
آن چه در ادامه تقدیم حضور خوانندگان محترم ماهنامه صنعت هوشمند شده است، خلاصه ای از گفتوگوی انجامشده با جناب آقای دکتر سیاوش ملکی معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی، پیرامون اهداف، مأموریتها و حمایتهای این صندوق از شرکت های دانشبنیان است.
صنعت هوشمند: جناب آقای دکتر ملکی فر، با سپاس از حضورتان در این مصاحبه، لطفاً ضمن بیان تاریخچه مختصری از صندوق نوآوری و شکوفایی، از اهداف و مأموریت های این صندوق برای ما بگویید.
ملکی فر: در بسیاری از کشورهای دنیا برای حمایت از نوآوری و فناوری های مبتنی بر نوآوری، برنامه ها، سیاست ها، راهبردها، قوانین و مقرراتی توسط دولت ها و حاکمیت ها وضع شده است و ایران اولین کشوری نیست که چنین کاری را انجام می دهد. توسعه فناوری ریسک دارد و اگر علاقه مند هستیم بخش خصوصی در توسعه فناوری، نقشآفرینی کند، دولت باید تلاش کند تا ریسک بخش خصوصی را در زمینه توسعه فناوری کاهش دهد. این مهم هزینه و الزاماتی دارد. فضای کسبوکار باید مناسب باشد، منابع مالی باید در اختیار باشد و فاکتورهای لازم برای رشد فناوری در کشور وجود داشته باشد.
پرواضح است که در صورت نبود این الزامات نمی توان انتظار داشت که توسعه فناوری محقق شود. عمومأ این موضوع در کشورها به وضع یک قانون، بسته یا یک سیاست محدود نمی شود و نمیتوان گفت که سیاستهای کلی کشور در حوزه علم و فناوری کافی است یا نمی توان گفت که صرفأ قانون رفع موانع تولید، کفایت می کند. باید بسته ای ترکیبی از سیاست ها باشد، ترکیبی از بسته های مالی، معافیت های مالیاتی و … .
پیش از سال 1387 ابزارهای حمایتی زیادی در ایران برای توسعه فناوری موجود بود، ولی پراکنده؛ در قانون برنامه پنج ساله سوم، توسعه صندوق های پژوهش و فناوری مطرح شد. این صندوق ها نهادهای مالی ای هستند از توسعه فناوری در بخش خصوصی حمایت می کنند. از سال 1387 این بحث بر زبان ها افتاد که خوب است در مجلس شورای اسلامی قانونی مصوب شود تحت عنوان « قانون حمایت از شرکت های دانشبنیان » و برخی شرکت ها به عنوان دانشبنیان، ارزیابی شوند و صلاحیت آنان بررسی شود و بعد از آن انواع و اقسام حمایت ها، معافیت ها، مشوق ها و منابع مالی را به سمت آنها روانه کنیم.
تصویب این قانون در مجلس حدود دو سال به طول انجامید. در سال 1389 شاهد تصویب «قانون حمایت از شرکت ها و مؤسسات دانشبنیان و تجاری سازی اختراعات و نوآوری ها» در مجلس شورای اسلامی بودیم. در بند 5 این قانون ذکر شده است که در کنار تخصیص معافیت ها و مشوق ها به شرکت های دانشبنیان، صندوقی ایجاد شود تحت عنوان « صندوق نوآوری و شکوفایی » که وظیفه اش تأمین نیازمندی های مالی شرکت های دانشبنیان باشد.
همان طور که می دانید، پس از تصویب یک قانون در مجلس، باید مقررات و آیین نامه هایی ذیل آن نوشته شود تا فضا برای اجرای آن فراهم شود. برای مثال یکی از کارهایی که باید انجام می شد این بود که اساسنامه صندوق نوآوری و شکوفایی تنظیم شود و به تصویب شورای نگهبان برسد یا اینکه آیین نامه اجرایی این قانون باید تدوین می شد و در مجلس شورای اسلامی مصوب میشد. در قانون نوشته شده بود که باید ظرف مدت 3 سال مبلغ 3 هزار میلیارد تومان از منابع صندوق ذخیره ارزی به صندوق نوآوری و شکوفایی واریز شود و از سال سوم به بعد نیز هر سال نیم درصد از بودجه عمومی کل کشور به این صندوق تخصیص یابد.
تصویب اساسنامه صندوق نوآوری و شکوفایی در شورای نگهبان و تصویب آیین نامه اجرایی در هیأت وزیران و واریز سرمایه اولیه به صندوق، چند سالی به طول انجامید و عملاً صندوق نوآوری و شکوفایی از سال 1392 فعالیت خود را آغاز کرد. طراحان قانون به این موضوع فکر کردند که این صندوق باید زیر نظر رئیس جمهوری به عنوان رئیس شورای عالی علوم، تحقیقات، فناوری فعالیت داشته باشد که نشان دهد این نهاد مالی در حوزه فناوری دارای جایگاه بالایی است.
صندوق نوآوری و شکوفایی نهادی عمومی است و به صورت هیأت امنایی اداره می شود. رئیس جمهور به عنوان رئیس هیأت امنا، رئیس سازمان برنامه و بودجه، معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری به عنوان نایب رئیس، وزیر امور اقتصادی و دارایی، وزیر علوم، وزیر بهداشت، رئیس بانک مرکزی و وزیر صنعت به عنوان اعضای حقوقی هیأت امنای صندوق و دکتر واعظی، رئیس دفتر رئیس جمهوری، مهندس ترکان و مهندس آذری جهرمی به عنوان اعضای حقیقی هیأت امنای صندوق مشغول فعالیت هستند.
هیأت امنا وظایف کلی را تدوین می نماید. در ذیل هیأت امنا، هیأت عامل (هیأت مدیره) صندوق فعالیت می کند. تا کنون صندوق سه دوره هیأت عامل داشته است که در این میان آقای دکتر سلطانی با توجه به نوپا بودن صندوق، زحمت اصلی راه اندازی صندوق را کشیدند و از سال 1392 تا 1397 به عنوان رئیس هیأت عامل مشغول فعالیت بودند. از سال گذشته هیأت امنا، هیأت عامل صندوق را تغییر داد و آقای دکتر علی وحدت که سابقأ رئیس صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع الکترونیک (صحا) بودند به عنوان رئیس هیأت عامل به جمع صندوق نوآوری و شکوفایی اضافه شدند.
دکتر خیاطیان یزدی از اعضای هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی و از صاحب نظران حوزه فناوری، دکتر مهدی الیاسی، معاون سیاستگذاری و توسعه در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، دکتر نمکی (که از زمان تصدی پست وزارت در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، ما را تنها نگذاشتند و در حال حاضر، هم عضو هیأت عامل هستند و هم عضو هیأت امنا)، دکتر کشمیری (که از اعضای با سابقه پارک های علم و فناوری و قائم مقام معاون پژوهشی وزارت علوم هستند) و دکتر ملک زاده (که از دانشمندان برتر کشور در حوزه سلامت و علوم پزشکی و معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت هستند) اعضای هیأت عامل صندوق را تشکیل میدهند.
نکته ای که لازم است یادآوری کنم این که احراز صلاحیت شرکت های دانشبنیان بر عهده صندوق نیست. همچنین صندوق نهادی مستقل است و ذیل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیست. احراز صلاحیت ها بر عهده کارگروهی است که در معاونت علمی است و نماینده وزیر علوم، نماینده معاونت علمی، نماینده وزارت بهداشت، نماینده وزارت صنعت، معدن و تجارت، نماینده وزارت دفاع و رئیس هیأت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی از اعضای آن هستند.
در سال 1392 اولین تخصیص بودجه به صندوق اتفاق افتاد و تاکنون دوهزار و ششصد و بیست و سه هزار میلیارد تومان از سرمایه صندوق تأدیه شده است و تا سه هزار میلیارد تومان مصوبه تخصیصی اولیه، مبلغی مانده است و درخواستی که ما از دولت و مجلس محترم داریم این است که باقیمانده سرمایه اولیه صندوق اختصاص یابد و سپس برسیم به نیم درصد تخصیصی از بودجه عمومی کشور.
نهادهای مشابه صندوق در دنیا زیاد است و معمولأ خدمات اینگونه نهادهای مالی، شامل چهار دسته است :
1) وام کم بهره (از 4 تا 18 درصد)؛
2) ارائه ضمانتنامه؛
3) خدمات توانمند سازی؛
4) سرمایه گذاری و مشارکت در سود و زیان شرکت ها که یکی از جذابیت های این خدمت صندوق به شمار می رود.
تاکنون حدود 4625 شرکت دانشبنیان تأیید شده است که اسامی آنان در سایت pub.daneshbonyan.ir قابل مشاهده است.
یکی از تصورات اشتباهی که وجود دارد این است که شرکت های دانشبنیان، نوپا و کوچک هستند و صرفاً یک هیأت علمی با چند دانشجو آن را اداره می کنند درحالی که شرکت های بزرگی همچون اسنپ، تپسی، توگا، علی بابا، دیجیکالا، سیناژن و مازی نور، از شرکت های دانشبنیان هستند. همچنین برخی از شرکت های بزرگ صادراتی نیز دانشبنیان هستند. اطلاق کلمه دانشبنیان به شرکت ها درست نیست، کلمه دانشبنیان به محصول یا خدمات آنها اطلاق می شود. در زمان دانشبنیان شدن، ابتدا بررسی می شود که آیا شرکت می تواند از فناوری به پول برسد یا خیر. منطق دانشبنیان می گوید حتماً باید فناوری از مرحله اثبات عبور کرده باشد، یعنی باید محصولی ساخته شده باشد که کارایی داشته باشد، حتی اگر محصول نهایی نباشد.
در سایت دانشبنیان، فهرست کالاهای دانشبنیان نیز وجود دارد و هر شرکتی که درصدد بررسی قابلیت خود برای دانشبنیان شدن است، با مراجعه به محصولات موجود در این فهرست می تواند تطابق محصول خود با محصولات مشخص شده در فهرست را بررسی کند. ارزیابی دانشبنیان بودن شرکت ها رایگان است و نهایت جریمه ای که وجود دارد این است که اگر شرکتی دانشبنیان بودنش احراز نشد، آن شرکت تا یک سال آتی حق ارائه درخواست بررسی صلاحیت نخواهد داشت.
صنعت هوشمند: صندوق به شرکت های دانشبنیان چه خدمات و تسهیلاتی و با چه شرایطی ارائه میدهد؟
ملکی فر: صندوق نوآوری و شکوفایی، صددرصد هزینههای تبدیل نمونه به نمونه واقعی را در قالب وام قرضالحسنه با کارمزد 4 درصد به شرکت متقاضی پرداخت می کند. همچنین حدود 80 درصد هزینه های ساخت و توسعه یک کارخانه را با بهره 11 درصد به شرکت ها وام می دهد که البته دوره تنفس هم دارند و زمان بازپرداخت هم بسته به نوع و میزان وام بین 3 تا 7 سال است.
صندوق نوآوری و شکوفایی تسهیلات سرمایه در گردش با سود 11 درصد هم به شرکت ها تخصیص می دهد تا بتوانند هزینه های جاری خود را تا فروش محصول و رسیدن به سود، تأمین کنند.
وام دیگری که صندوق به شرکت ها ارائه میکند، وام تأمین دفاتر کاری با بهره 18 درصد است که به میزان 70 تا 80 درصد بهای کل دفتر خواهد بود.
از دیگر خدمات صندوق، کمک به ایجاد اشتغال پایدار است. در این طرح با مقایسه لیست بیمه 12 ماه گذشته شرکت متقاضی و تعداد پرسنل شاغل به کار افزایش یافته در آن شرکت، بابت هر نیروی جدید شاغل تا سقف 15 نفر و به میزان هر نفر 30 میلیون تومان با بهره 4 درصد به شرکت ها وام اشتغال زایی اعطا میشود.
وام دیگری که برای توسعه بازار به شرکت های متقاضی پرداخت میشود، وام لیزینگ است و جذابیت های خاص خود را دارد. در این طرح، صندوق محصولات دانشبنیان را به صورت اقساطی ارائه کرده است و هر فرد یا شرکتی که بخواهد، می تواند محصولات شرکت های دانشبنیان را خریداری نماید و بهای آن را به صورت اقساطی به صندوق پرداخت کند. بدین صورت که خریدار 20 درصد از بهای کل محصول را به صورت نقد به شرکت فروشنده محصول پرداخت میکند، 80 درصد باقی مانده را صندوق به صورت یکجا به شرکت فروشنده پرداخت میکند و خریدار باید ظرف مدت 3 سال و با بهره 9 درصد، با صندوق تسویه حساب کند. این خدمت صندوق نشاندهنده آن است که هیچ مانعی برای خرید محصول از شرکت های دانش بنیان وجود ندارد.
گفتنی است طی یک سال گذشته بیش از یکهزار و پانصد میلیارد تومان وام از سوی صندوق نوآوری و شکوفایی به متقاضیان پرداخت شده است.
شرکت های متقاضی برای کاربردهای مختلف از جمله، حضور در مناقصات، حسن انجام کار یا پیش پرداخت می توانند از خدمات ضمانتنامه صندوق استفاده کنند. شرکت ها برای دریافت مستقیم ضمانتنامه از بانک باید 10 درصد بهای ضمانتنامه را در بانک سپرده کنند. اما در این طرح، صندوق 50 درصد مبلغ پروژه را برای شرکت ها نزد بانک بلوکه میکند و سودی هم بابت آن دریافت نمیکند و ضمانتنامهها از سوی بانکهای عامل صادر میشود.
صنعت هوشمند: با توجه به تعداد درخواست هایی که شرکت های دانشبنیان برای دریافت این تسهیلات از صندوق دارند، زمان بررسی درخواست ها چه میزان است؟
ملکی فر: با توجه به تعداد زیاد شرکت های دانشبنیان و تعداد محدود کارکنان شاغل در صندوق و در راستای امکان بهره مندی شرکت ها در سریع ترین زمان ممکن از خدمات صندوق، از بانک ها کمک گرفتهایم و بحث سرمایه در گردش بانک ها را به جریان انداختهایم. طرحهای کلان شرکتهای بزرگ برای دریافت تسهیلات به بانکها معرفی میشود. تسهیلات سرمایه در گردش بانکی، یک ساله با بهره 12، دوساله با بهره 15 و سه ساله با بهره 18 درصد از منابع بانک ها پرداخت می شود.
بدین ترتیب که شرکت ها درخواست خود را به صندوق نوآوری و شکوفایی یا بانک های عامل از جمله صادرات، تجارت، ملت، سینا، آینده، کشاورزی و پارسیان که صندوق با آنها تفاهم نامه دارد ارسال میکنند و از تسهیلات بهره مند می شوند. در زمان ارجاع مستقیم پرونده به بانک، زمان ارزیابی حدود یک هفته تا 10 روز خواهد بود و شرکت ها مستقیم با بانک در ارتباط هستند و با ارائه تضامین، تسهیلات را دریافت میکنند. به دلیل پرداخت یک جای تسهیلات بانکی و عدم نظارت صندوق بر هزینه کرد این تسهیلات، شرکتهای بزرگ معمولاً متقاضی دریافت این تسهیلات از بانک ها هستند.
تسهیلات تا سقف 500 میلیون تومان را به صندوق های پژوهش و فناوری ارجاع میدهیم و خود شرکت ها می توانند به این صندوق ها مراجعه کنند و تمامی مراحل ارزیابی، پرداخت و وصول مطالبات مستقیماً زیر نظر آن صندوق ها انجام میشود و صندوق نوآوری و شکوفایی صرفأ تأمین مالی آنها را انجام می دهد. صندوق های پژوهش و فناوری، صندوق هایی غیردولتی با سهامداران کاملاً خصوصی هستند که مجوز فعالیت خود را از وزارت علوم می گیرند.
این صندوق ها دو دسته هستند. یک دسته آنهایی هستند که به صورت تخصصی فعالیت میکنند، مانند صندوق تجهیزات پزشکی، نانو و صندوق پرشین داروی البرز. دسته دیگر صندوق هایی هستند که بر اساس محدوده جغرافیایی در سطح کشور پراکنده هستند و در حوزههای مختلف فعالیت دارند، مانند صندوق یزد، صندوق اصفهان و سایر صندوق های مشابه.
صندوق نوآوری و شکوفایی در دو بخش با صندوق های پژوهش و فناوری همکاری می کند:
1) به صندوق های پژوهش و فناوری تسهیلاتی داده است تا بر اساس دستورالعمل ها، بتوانند به شرکت ها تسهیلات بدهند.
2) برای صندوقهای پژوهش و فناوری، خط اعتباری هزار میلیارد تومانی ایجاد کرده است. بدین صورت که ارزیابی توسط صندوق ها انجام میشود و نتیجه ارزیابی و قراردادی که با شرکت ها منعقد کردهاند برای صندوق نوآوری و شکوفایی ارسال میکنند و پرداخت به صندوق پژوهش و فناوری انجام می شود و آن صندوق مستقیمأ با شرکت در ارتباط است. حدود 20 صندوق پژوهش و فناوری داریم که تسهیلات تا سقف 500 میلیون تومان را پیرو توافقنامه با صندوق نوآوری و شکوفایی به شرکتها ارائه میکنند.
مسیر سوم، ارائه تقاضا به صندوق است، مانند شرکت هایی که چک برگشتی دارند و نمی توانند از طریق بانک اقدام کنند یا می خواهند منابع صندوق از جمله خدمات تولید صنعتی را دریافت کنند.
صنعت هوشمند: صندوق در خدمات توانمندسازی چه تسهیلاتی را ارائه می دهد؟
ملکی فر: صندوق نوآوری و شکوفایی خدمات توانمندسازی را در قالب هفت دسته اصلی شامل آموزش، مشاوره، عارضهیابی، حفاظت از مالکیت فکری، شبکهسازی و رویدادها، دریافت استانداردها و مجوزها و توسعه بازار به شرکتهای دانشبنیان ارائه میکند. این خدمات با حمایت بلاعوض صندوق (50 تا 90 درصد هزینههای خدمت) به شرکتها ارائه میشود.
در بخش آموزش شرکت ها در دو مدل می توانند از خدمات آموزشی استفاده کنند. در مدل اول، شرکت ها می توانند در دوره هایی که از طریق شبکه کارگزاران صندوق برگزار می شود شرکت کنند. در این حالت 70 درصد هزینه ها را صندوق پرداخت میکند.
مدل دوم، یادگیری شرکتی است. در این مدل، شرکت متقاضی که درخواست برگزاری دوره ای در محل شرکت خود با حضور حداقل ده نفر از کارکنان خود و انتخاب مدرس توسط خود شرکت را دارد، درخواست خود را به صندوق ارائه میکند و صندوق در صورت تأیید دوره، 90 درصد هزینه ها تا سقف 20 میلیون تومان در سال (در 4 بخش 5 میلیون تومانی برای هر دوره) پرداخت میکند.
در بخش مشاوره شرکت های دانشبنیان میتوانند در حوزه های مالیاتی، گمرکی، حقوقی و سایر حوزه ها به صورت تلفنی و حضوری از خدمات صندوق استفاده کنند که در این بخش 90 درصد هزینه ها را صندوق پرداخت میکند.
شرکت هایی که در زمینه های مالی، اداری، فرآیندی، فنی و سایر بخش ها، مشکلی دارند، می توانند از خدمات عارضه یابی صندوق استفاده کنند. در قالب این خدمت، کارگزار صندوق بر اساس خوداظهاری شرکتها و بررسی مشاوران، قوتها و ضعفهای شرکت را شناسایی میکند و راهکارهای بهبود ارائه میکند.
صندوق در بخش حفاظت از مالکیت فکری بیشترین کمک بلاعوض را پرداخت میکند. کارگزاران صندوق در این حوزه، طی جلسات مشاوره ابتدا مشخص میکنند که کدام بخش از دانش فنی محصول دانشبنیان قابلیت ثبت بین المللی یا داخلی را دارد. سپس شرکت را در فرایند ثبت همراهی میکنند. در نهایت سهم حمایتی صندوق پرداخت میشود که بسته به نوع خدمت 65 تا 85 درصد هزینهها را پوشش میدهد.
در ارتباط با شبکهسازی و رویدادها، در صندوق نوآوری و شکوفایی رویدادهایی در حوزه های مختلف برگزار میکنیم.
در این رویدادها، دو طرف عرضه و تقاضا گرد هم میآیند. سازمانها و صنایع بزرگ، نیازهای فناورانه خود را ارائه میکنند و در طرف دیگر هم شرکت های دانشبنیان، فناور و استارتاپ های فعال در آن حوزه حضور دارند و توانمندیهای خود را عرضه میکنند. پس از اعلام نیاز صنایع، جلسات B2B برگزار می شود و در بازهی زمانی سه روزه برگزاری رویداد، تفاهمنامهها و قراردادهای همکاری بین دو طرف امضا میشود. همچنین، در حاشیه این رویدادها صندوق با ایجاد فضای نمایشگاهی برای بین 70 تا 100 شرکت دانشبنیان و فناور، امکان ارائه توانمندیهای فناورانه را برای آنها فراهم میکند.
حضور شرکت ها در این رویدادها رایگان است و کافی است شرکت ها برای مشارکت در هر رویداد ثبتنام کنند. معمولاً کارگزار صندوق در فرایندی 3 یا 4 ماهه، پیگیری های بعدی را انجام می دهد تا تفاهم نامه ها به قرارداد برسد و به قراردادهای منعقدشده هم تسهیلات مختلفی با توجه به شرایط قراردادها، از سوی صندوق پرداخت خواهد شد.
در بخش استانداردها و مجوزها صندوق فهرستی دارد برای تأییدیه های تخصصی یا استانداردهایی که برای محصولات مختلف وجود دارد. برای استانداردهای تخصصی و تأییدیه های داخلی تا سقف 20 میلیون تومان و برای استانداردهای صادراتی مانند CE، تا سقف 100 میلیون تومان به شرکت ها به صورت بلاعوض پرداخت میکنیم.
در زمینه توسعه بازار، شرکت ها می توانند برای حضور در نمایشگا ه های داخلی تا سقف 40 میلیون تومان در سال و نمایشگاه های خارجی تا سقف 80 میلیون تومان در سال طبق فهرست نمایشگاه های مشخص شده روی سایت صندوق، حمایت بلاعوض دریافت کنند. لازم به ذکر است اگر نمایشگاهی در فهرست اعلامی صندوق نیست، به درخواست شرکت ها بررسی میشود و در صورت تأیید به فهرست اضافه می شود. در خصوص حضور در نمایشگا ه های دائمی سایر کشورها و اعزام و پذیرش هیأت های تجاری نیز، صندوق حمایت بلاعوض خواهد کرد.
همچنین صندوق برای دریافت و تمدید کارت بازرگانی نیز، حمایت بلاعوض میکند.
صنعت هوشمند: نحوه تعامل صندوق با تشکل ها و انجمن های تخصصی چگونه است؟
ملکی فر: صندوق نوآوری و شکوفایی از طریق ارتباطی که با تشکل ها برقرار میکند، از شرکتهای دانشبنیان عضو هر تشکل دعوت میکند تا با حضور در جلسه ای در صندوق، ضمن آشنایی با خدمات و تسهیلات صندوق، مسائل و چالشهای پیش روی خود را بیان کنند. صندوق، پس از شنیدن مشکلات آنها، تلاش میکند در چارچوب ضوابط و در قالب آیین نامه ها، خدمات جدید را برای شرکت ها معرفی کند. حتی در موارد خاص مانند تأسیس صندوق سرمایه گذاری مرتبط با حوزه فعالیت انجمن ها نیز می توانیم با آنها همکاری کنیم.
صنعت هوشمند : در پایان ضمن آرزوی موفقیت برای حضرتعالی و همکاران محترم در خدمت رسانی مؤثر به شرکت های دانش بنیان، مجدداً از این که دعوت ما را برای حضور در این مصاحبه پذیرفتید سپاسگزاری می کنیم.