پتسا صنعت مجری پروژه های سیستم کنترل DCS و F&G فاز 13 پارس جنوبی
هسته اولیه شرکت پتسا صنعت از سال 1368 در گروه پتسا پایه ریزی شد و تاکنون با فعالیت حرفه ای در حوزه ICT صنعتی، سیستم های برق و کنترل و ابزار دقیق نسبت به طراحی، ساخت و راه اندازی تجهیزات کنترل با بهره گیری از توان متخصصان ایرانی، در جهت شکوفایی و سازندگی میهن اسلامی اقدام نموده و با تکیه بر پیشرفته ترین فناوری روز دنیا در زمینه های برق، اتوماسیون، ابزاردقیق و مخابرات، با ارائه خدمات جامع مهندسی، تأمین تجهیزات، تولید سیستم ها و کامپیوترهای صنعتی در پروژه های مختلف کشور همکاری نموده است.
در راستای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی که از سوی مقام معظم رهبری و با تأکید بر درون گرایی و برون زایی اقتصاد، برنامه های توسعه صنایع را در دستور کار قرار دادند، شرکت پتسا صنعت که به عنوان یکی از نخبگان اتوماسیون صنعتی و متولی مهم در حوزه نفت و گاز و پتروشیمی شناخته شده است، این بار در منطقه پارس جنوبی از دانش و توانمندی مهندسین خبره خود بهره گرفت تا علی رغم تحریم های ناجوانمردانه علیه نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، و مشکلات و سختی های فراوان، تهدیدها را به فرصت تبدیل نموده و به عنوان یکی از پیشروهای صنعت کشور، در شرایط خطیر فعلی توانسته است نقش خود را به درستی ایفا نماید.
شرکت پتسا صنعت در اردیبهشت ماه 96 طی قراردادی با موضوع «اجرای عملیات نصب و پیش راه اندازی سیستم کنترل (DCS, ESD, FGS, USS) فاز 13 پارس جنوبی» کار راه اندازی سیستم کنترل DCS فاز 13 را شروع کرد. اما از همان ابتدا این پروژه یک تفاوت اساسی با دیگر پروژه های سیستم کنترل داشت، به این صورت که به در حالت عادی پنل های سیستم کنترل بر اساس دیتای فنی که کارفرما از سایت می دهد طراحی می شوند در کارخانه تابلوها ساخته شده و تست های FAT انجام می شوند و سپس تابلوها به سایت منتقل شده و تست های SAT در محل سایت انجام شده و در نهایت پروژه راه اندازی می شود. اما در این پروژه شرکت یوکوگاوا سیستم را طراحی کرده و بخشی از کار را انجام داده بود و سپس به دلیل تحریم ها پروژه را نیمه کاره رها کرده بود.
از آن جا که پروژه ارسالی توسط یوکوگاوا مطابقت لازم را با بقیه قسمت های سایت نداشت، بزرگ ترین چالش این پروژه اصلاحات نرم افزاری و سخت افزاری بود که باید بدون همکاری شرکت سازنده روی کل سیستم اعمال می شد. در نتیجه مهندسین مجرب شرکت پتسا صنعت به مدد تجربه سه دهه حضور فعال و مستمر در صنعت اتوماسیون و یکپارچه سازی سیستم های صنعتی در کشور کار اصلاح و پیاده سازی این سیستم DCS را شروع کردند. اقداماتی که در این راستا انجام شد به این ترتیب بود که ابتدا با استخراج اطلاعات از داکیومنت های موجود برای سیستم و تبدیل تجارب افراد با سابقه در زمینه سیستم های یوکوگاوا و در نهایت پیاده سازی متدهای مدیریت دانش، مهندسین به شناخت لازم از سیستم رسیدند و سپس کارهای modification یا اصلاحی در راستای راه اندازی نهایی سیستم ها آغاز شد. برای تحقق این امر سیستم نیازمند تغییراتی در منطق کلی نرم افزار (logic) آن بود که توسط برنامه نویسان شرکت پتسا صنعت بدون کوچک ترین مشکلی انجام شد و همچنین چندین رابط گرافیکی بومی سازی شده برای سیستم طراحی شده و به هسته نرم افزار اضافه شد. در نهایت فاز 13 پالایشگاه داخل سرویس آورده شد.
از طرفی شرکت یوکوگاوا که به دلایل مرتبط با تحریم ها برای آزاد سازی پول خود هنوز تعداد زیادی از تابلوهای فاز 13 را تحویل نداده بود، باعث شده بود قسمت های اساسی پالایشگاه نظیر واحد های یوتیلیتی و فلر قادر به عملکرد نباشند. برای رفع این مشکل شرکت پتسا صنعت کار ساخت 11 تابلوی مورد نیاز را شروع کرد و در نهایت با نصب و راه اندازی آن ها این مشکل را برطرف کرد. مدیر عامل شرکت یوکوگاوا که شرکت پتسا صنعت را به خوبی می شناخت و به توانایی های ما واقف بود پس از این اتفاق جهت از دست ندادن کامل پروژه تابلوهایی را که نگه داشته بود به کشور ارسال کرد.
به طور کلی تأمین قطعات مورد نیاز در این پروژه به عهده کارفرما بود اما در ساخت این تابلوها و راه اندازی بخش فلر پالایشگاه شرکت پتسا از قطعات برندهای آلمانی Wago و Wied Muller و همچنین کامپیوترهای صنعتی Advantech استفاده نمود که علی رغم سختی های موجود به دلیل تحریم ها کار تأمین این قطعات بدون هیچ مشکلی صورت پذیرفت. در طول مدت انجام این پروژه 140 فرصت شغلی توسط شرکت پتسا صنعت ایجاد شد و به طور میانگین هم زمان 70 نیروی فعال و متخصص در سایت حضور داشتند.
اقدامات انجام شده توسط شرکت پتسا صنعت در پارس جنوبی :
ساخت 11 کابینت مارشالینگ ITR07 (فاز 13) :
با توجه به عدم ارائه کامل اقلام فاز 13 از سوی شرکت YOKOGAWA، کارفرما با عنایت به شناخت از توانمندی های شرکت پتسا صنعت و آگاهی به عملکرد نیروهای مقیم در منطقه، در جهت امکان تحقق راه اندازی Gas train 01 در پایان سال 96، موضوع ساخت تعداد 11 کابینت مارشالینگ مرتبط با ITR07 را به شرکت پتسا صنعت واگذار نموده است. پس از تأمین اقلام مربوطه از شرکای تجاری داخلی و خارجی، با تجهیز فوری کارگاه، کلیه عملیات یکپارچه سازی مربوطه توسط مهندسان پتسا صنعت در کارگاه در اسرع وقت صورت پذیرفت.
ساخت AUX کنسول های مربوط به CCR (فاز 13) :
AUX کنسول ها یکی از ملزومات اساسی اتاق کنترل مرکزی (CCR) جهت راه اندازی واحدهای پالایشگاه است که در مواقع اضطراری فرمان SHUT DOWN یونیت ها و کل پالایشگاه از طریق این کنسول ها صادر می شود. شایان ذکر است که ساخت این کنسول ها به شرکت انگلیسی واگذار شده بود که به دلیل تحریم ها با تأخیر 6 ماه به سایت ارسال شد ولیکن در این بازه زمانی با توجه به عملکرد مطلوب شرکت پتسا صنعت در خصوص ساخت 11 تابلو مارشالینگ موجب شد تا ساخت AUX کنسولهای موقت نیز به پتسا صنعت واگذار گردد، این درحالیست که بنا به اطلاعات دریافتی هیچ شرکت داخلی سابقه اجرای چنین پروژه ای را نداشته است. نهایتاً ساخت این کنسولها به دست مهندسان شرکت پتسا صنعت با موفقیت انجام شد و پس از ورود AUX کنسول های اصلی، اقلام ساخته شده به عنوان نماد تولید داخلی توسط یک شرکت ایرانی در محل CCR نگهداری میشود.
بروزرسانی پنل های کمپرسورها شرکت BORSIG:
کمپرسورها یکی از یگر از ارکان اساسی تجهیزات پالایشگاه های گازی میباشد که جهت انتقال گاز مورد استفاده قرار میگیرند. که متأسفانه به دلیل نگهداری نامناسب از پنل های کنترلی مربوط به کمپرسورهای ITRهای 1 ، 2 ، 3 و 4 امکان راهاندازی آن ها میسر نبود، به جهت اجرای اقدامات اصلاحی مورد نیاز، با عنایت به سوابق مناسب شرکت پتسا صنعت و با تأیید کارفرمای پروژه، موضوع Reassemble کردن 8 عدد پنل کنترل ابلاغ گردید.
کمک در راه اندازی پنل HIMA:
امکان راه اندازی Heater train 3 گازی که بدلیل عدم حضور وندور ایتالیایی وجود نداشت (پنل HIMA)، که در این محل نیز از توانمندی و تجربه کارشناسان ارشد مجموعه پتسا صنعت که ناشی از چندین دهه همکاری مستمر ما با شرکت Hima به عنوان یکی از شرکای تجاری در زمینه سیستم های ایمنی صنعتی است، استفاده شد و قبل از حضور وندور اقدامات زیر انجام شد :
- عملیات FAT پانل
- POWER ON پانل مربوطه
- نصب و SETUP کردن کامپیوترهای مربوطه و دانلود نمودن نرم افزار
- انجام عملیات لوپ چک
ساخت پنل های آنالایزر فاز 24-22 :
تجربه ساخت پنل های آنالایزر در فاز 13 سبب شد که کارگاه درصدد توسعه کار خود به دیگر فازهای منطقه برآید که در نتیجه مذاکرات صورت گرفته شده با مسؤولان فاز 24-22 و عدم رضایت شرکت کارفرما از پیمانکاران پیشین خود موجب گردید تا ساخت 2 پانل آنالایزر به شرکت پتسا صنعت واگذار گردد که این امر در کوتاه ترین زمان ممکن (در حدود 8 روز) ساخته و به کارفرمای پروژه تحویل گردید.
اقدامات فوق، تنها بخش کوچکی از حضور شرکت پتسا صنعت در عرصه کسب و کار حوزه نفت و گاز با تمرکز در منطقه پارس جنوبی بود، که نشان دهنده توانمندی های این شرکت در عرصه یکپارچه سازی و بومی سازی سیستم های کنترل و اتوماسیون است.